Søndag 8.september

Godt valg!

Stemmeseddel

Stem på havet,
stem på vinden som styrer bølgene og former skyene,
stem på havets plankton og hvalens kjærlighetskonserter,
stem på skrei, sild, sei og lodde.

Stem på grunnfjellet, stem på svaberg
og tankefulle utsikter,
stem på grunnvannet og mose slag på berget,
stem på dype daler tonende som trompeter
av bygg og hvete,
stem på ballblom, barlind, kålrot og poteter.

Stem på skogen, stem på tjern med abbor, sik,
stem på Nordkapp, Son og Melsomvik.
Stem på byer med trær rundt alle hus
og solsikker i kjørebanene,
Stem på langsomme biler med blomsterkasser på taket,
rødkløver og løvetann i hjulene
og solskinn i lyktene.

Stem på veiarbeiderens ansikt av pergament
fordypet av hieroglyfer,
stem på hans armer av treskurd i solsvidd akantus.
Stem på murerens balansegang med stein på stein,
stem på hammeren som slår inn sine argumenter
For en fremtid med hverdager, kjærlighetssøndager,
barn og sirkus.

Stem på bondens seige hav som syder mørkt
av møkk og metemark, i bølgeskavl på skavl fra traktoren.
Stem på samer, kvener, kvinner,
stem på Blomster-Ole, Eng-Marie, Eple-Anton,
Guri Fagergås og Vidar Vannmann.

Stem på dem som lever her om hundre år,
stem på din sønnesønns gråt,
stem på din datterdatters første smil.
Stem på dem som aldri får fred
før verden blir en munnfull fredeligere.
Stem på brannvesenet som prøver, med et sukk,
å slukke helvete.

Harald Sverdrup

Rakel stemmer på enda flere godbiter ❤

Lørdag 7.september

Nyhetene flommer over av informasjon om den akutte sykdommen hos hund med alvorlig diaré og nedsatt allmenntilstand. Over 20 hunder er døde så langt. Heldigvis er det mange som overlever når de kommer i tide til veterinæren. 

Personlig så har jeg sluttet å lufte mine hunder i parken og passer på at de ikke får hilse på andre hunder. Men det er ikke trivelig og ikke vite hva det er som gjør at hundene blir syke. Det blir nesten sånn at jeg hopper i sofaen hvis en av mine banditter bare slipper en liten fis 😲

Her ligger de og koser seg sammen i 2010 ❤

Torsdag 5.september

I dag ble artisten Anne Grete Preus bisatt i Uranienborg kirke. Hun traff hjertet mitt med alle de vakre tekstene hun skrev. Her er en av de tekstene jeg har falt for:

Ro meg over

Ro meg over
Denne broa kan jeg aldri bygge
Ro meg over
Før jeg brenner ut og sovner inn
Fortell meg om kjærlighet
Som er mer enn det første skritt
På en gammel vei
Til trøtthet og stengte sinn
Ro meg over

Ro meg over
For i dette land er jeg en fremmed
Ro meg over
Så jeg tør å møte blikket ditt
Der kan vi finne et hus
Uten gamle skap og slitte bilder
Det var aldri mitt

Ro meg over dit hvor drømmen aldri sover
Før meg dit så jeg kan holde det jeg lover
Gi meg hjertebank og sjelefred
Ro meg over
Ta meg med

Ro meg over dit hvor drømmen aldri sover
Før meg dit så jeg kan holde det jeg lover
Gi meg hjertebank og sjelefred
Ro meg over
Ta meg med

Ro meg over dit hvor drømmen aldri sover

Onsdag 4.september

Dagen i dag startet med regn, så da måtte vi ligge på tørk før vi tok neste tur. På tur nr 2 ble vi bare litt våt. Så fikk vi en nesten helt tørr tur tidligere på kvelden før vi fikk en helt tørr tur rundt flymuseet da klokken var passert 22. I følge yr.no, så får vi enda et par dager der vi må ligge til tørk mellom turene. Men i dag er bandittene fornøyde, for de har besvimt begge to etter vår siste tur. 

I går gikk vi fra den gamle landbruksskolen, over jordene og til Bodøsjøen. Guri synes det er topp nå når båndtvangen er over og hun kan jage fugler igjen. Jeg skulle ta et bilde av Guri og Rakel på benken som er ved enden av turstien, men det var ikke så enkelt. Her er resultatet.

Guri blir helt satt ut av den ulydige banditten som ikke kan sitte pent.

Sitt i ro for svarte svingende!

Hvis jeg ikke får godbiten snart, så stikker jeg av!

(sjekk pelsmonsteret, nå har hun bare tre hår og midtskill igjen)

Tirsdag 3.september

Denne helgen var jeg i Narvik og jobbet som ringsekretær. Da den skriveren vi hadde ikke hadde noen erfaring med å skrive på data, så overtok jeg den jobben også. Det gikk bare bra og dommeren var sporty og hjalp til med å rope inn de hundene som skulle inn i ringen. 

Jeg har jo jobbet mange steder i landet som ringsekretær, men det er ingen plasser som slår Narvik. Utstillingene er i innerst i Skjomen i vakre omgivelser mellom høye fjell. Og de som arrangerer utstillingene er så herlige og gjestfrie at man bare gleder seg vilt til å komme igjen, år etter år. 

På lørdagen etter utstillingen ble vi invitert til å være med å kjøre RIB til Rombaksfjorden. Det ble en flott tur og en spektakulær opplevelse med de bratte fjellene som stuper ned i fjorden. 

Vi hadde godt humør og masse energi selv etter en lang dag i ringen.

Turen gikk til Rombaksbotn der vi gikk på land og så på ruinene etter anleggsbyen som har vært der. Mellom 1898 og 1903 var det på det meste 500 fastboende i dalen. Det var på den tiden Ofotbanen ble bygd, som er en jernbanestrekning mellom Narvik og den svenske grensen. 

På turen tilbake til Narvik fikk vi også høre historien om sjøslaget om Narvik. Vi kjørte forbi den tyske jageren Georg Thiele som ble rent på land i Rombaken 13.april i 1940. Det var en imponerende del som ligger på land og med tanke at skipet var hele 119 meter, så er det mye skip som ligger under havoverflaten. Det er en populær plass å dykke.

Her i Rombaksbotn er det populært å gå Norge på tvers. Fra Rombaksbotn til grensen mot Sverige ved Bjørnfjell er det kun 8,2 kilometer i luftlinje. Turen langs den gamle "Rallarvegen" som snor seg like sirklete som jernbanen den følger, er en eksotisk måte å krysse Norge på. Relativt lett er den også, da du tar tog opp til starten og gir fra deg høydemeter hele veien ned til fjorden.

Her kjører vi tilbake til Narvik i solnedgangen under den nye Hålogalansbrua som ble åpnet  9.desember i fjor. Dette er Norges nest lengste hengebru på 1533 meter.

Livet er herlig!

Søndag 1.september

Ny måned, nye muligheter og et nytt og deilig dikt.

Septemberkveld

Ein still og sval septemberdag
går under i sitt blod.
No står i loge ås og li
og bjart brenn myr og mo.
Og vinden ror i gullskirt lauv
og varslar kjøld og snø.
Så er alt vår og sommar slutt.
No ventar haust og død.

Det susar smått om stille tun
der osper står og blør
og bjørker over bleikna hå
sin visne rikdom strør.
Men åkren løfter korn på staur
mot dagsens siste eld.
Så sloknar himmel, folnar jord,
og kveld og mørker fell.

Og lysa døyr i alle hus
med stjerner stilt blir kveikt,
og natta rår om all vår jord,
og hjartet slår så veikt
som var alt vår og sommar slutt,
meir vonlaust slutt enn no,
som skulle hausten svale snart
mitt eige heite blod.

Halldis Moren Vesaas

Foto: Steffen Ben Jonstad

Torsdag 29.august

På lørdagen skal jeg pynte meg i finklær og så er vi en gjeng som skal ut på byen for å kose oss med god mat og drikke. Fine klær har jeg nok av, men det er verre med fine sko. Jeg har jo nettopp kjøpt meg nye gummistøvler og så har jeg jo gode tursko. Tror ikke det passer så godt til det antrekket jeg skal ha på meg. Ikke for det, en gang jeg var på årsmøte i Norsk buhundklubb på Vestlandet, fant vi ut at vi skulle ut på byen etterpå. Det var første gangen jeg traff Nina Sæbye på kennel Redlance. Så Nina og jeg dro på salg og kjøpte hver vår kjole. Vi hadde begge to svarte og kraftige skoletter på oss, så vi ble enige om at da hadde vi pene nok sko. Det ble en herlig kveld, to gærne buhundjenter som slapp ut håret. I kjole og tøffe skoletter. Og vi var nesten hele tiden ute på dansegulvet.

Etter å ha studert det eneste paret jeg har med pensko, så har jeg fikset dem med svart tusj sånn at de ser nesten nye ut. De skal få være med på byen en siste gang. 

Tirsdag 27.august

Da vi var i Brønnøysund stoppet vi på Velfjord bygdemuseum. På melkerampa hadde de laget et antikvariat i samarbeide med Brønnøysund bibliotek. Her kunne man kjøpe brukte bøker fra biblioteket for 5 kroner pr stk. Det lå også en sparegris der man kunne putte på pengene. Jeg kjøpte et par bøker, blant annet krimboken Guden av Jørgen Jæger. Da jeg kom hjem igjen, tenkte jeg at jeg skulle lese krimboken. Da leste jeg at denne boken var den 10.romanen om Lensmann Ole Vik & Co. Så den skal få ligge i bokhylla enda en stund til jeg har lest de 9 første romanene. Vi har jo et fantastisk bibliotek i Bodø, så da var det bare å gå inn og søke etter de første bøkene etter samme forfatter. I går leste jeg ferdig bok nr 1 som heter Skyggejakten. Det var absolutt ei bok jeg kan anbefale videre. I dag skal jeg på biblioteket for å hente bok nr 2 og 3, og så har jeg satt meg på venteliste på bok nr 4. Så hvis noen lurer på hva jeg holder på med om dagene, så er jeg dypt begravet i ei krimbok eller 10.

Det stiligste antikvariatet jeg har vært innom. Det var fort gjort å undersøke de tre plastboksene med bøker som var der, og jeg klarte å beherske meg.

Mandag 26.august

Etter middagen i dag la vi oss på sofaen på balkongen alle tre. Guri Malla lå bare en liten stund sammen med oss før hun hoppet ned og la seg i biabedden. Ute regnet det og det var farlig godt å bare ligge under pleddet og lytte til lydene utenfor. Og så havnet vi i drømmeland alle tre. Da jeg våknet var det ingen som reagerte på at jeg strakk meg etter mobilen og tok disse bildene.

Fotvarmeren min ❤

Ikke så ille å ha 20 varmegrader på balkongen når det bare er 13 varmegrader utendørs. Og da har jeg ikke på noen varme.