Søndag 30.desember

Dagen før årets siste dag. I dag er det kanskje på tide å planlegge morgendagen hvis man har hund i huset. Det er viktig å ha på et halsband som hunden ikke klarer å komme seg ut av hvis den får panikk når man er ute på luftetur. Det er mange som ikke tar hensyn og skyter opp raketter før det er lov. Gi hunden en lang tur på formiddagen sånn at den er sliten og fornøyd. Når kvelden kommer så bør man trekke for gardinene og sette på TV eller radio sånn at smellene utenfra ikke høres så godt. Hvis hunden blir redd, så bør man trøste forsiktig sånn at redselen ikke blir forsterket. Vær rolig og trygg.

Nå er heldigvis ikke mine hunder redde på nyttårsaften, men litt før klokken blir 24, får de et griseøre som de kan kose seg med. Jeg har i alle år som hundeeier bestandig feiret nyttårsaften innendørs sammen med hundene. Da Erik var liten gutt var det alltid noen som gikk ut sammen med han for å tenne stjerneskudd. Noe kraftigere saker enn det har vi aldri brukt penger på {#smileys123.tonqueout}

Og så håper jeg at det ikke blir så mange som må etterlyse hunder som har blitt redde og har rømt avgårde. I fjor i Bodø stakk en border collie av i panikk etter at den kom seg ut av halsbandet på en luftetur.
Den ble aldri funnet igjen Gråter

Lørdag 29.desember

I dag skal vi feire at Guri Malla har fødselsdag og hun blir 9 år i dag.
Gratulerer med dagen Guri og hennes kullsøsken Snorre, Hedda, Boss og Bono Smiler stort

Her er Guri helt nyfødt. Hun ble født 29.desember 2009, klokken var 04.48 og hun veide 285 gram Hjerte

Her er Guri 4 måneder gammel og har sitt første møte med pappa Peik på Rønvikfjellet {#smileys123.tonqueout}

Her er Guri 5 måneder gammel og det vises at hun er en veldig pen buhund Rødmer

Guri Malla er alltid blid og glad, her smiler hun til fotografen Hege 20 måneder gammel Kul

Her er vakkerjenta 3,5 år gammel Whow

Dette bildet er fra i fjor sommer. Guri er 7,5 år gammel og sitter sammen med sin vakre sønn Cascilius Bobbo Made Brilliant Ha ha

I år kostet jeg støvet av Guri Malla etter 5 års pause fra utstillingsringen. Hun ble stilt ut på hele 8 utstillinger der hun på samtlige utstillinger ble best i rasen-veteran. Hun ble også best i rasen fire ganger og fikk nordic cert i Norge og Sverige og et reserve nordic cert i Finland.
2018 ble avsluttet med to nye titler til Guri, Nordisk Veteranvinner 2018 og Norsk Veteranvinner 2018.

Her fra Norsk Kennel Klub's utstilling på Fauske 4.august der Guri ble best i rasen, best i rasen-veteran, beste norske rase og best in show-veteran Hjerte

Fredag 28.desember

Mine to snille banditter kjøpte julegave til meg i år også. Det startet med at jeg fikk en julegave fra Emma for mer enn 30 år siden. Da var det min kjære mamma som hjalp Emma med å finne en liten julegave til meg. Etter hvert fikk jeg jobben med å finne fine julegaver hvert år. Husker et år da det lå en fin genser under juletreet fra Tina Turner. Den hadde jeg lenge. Jeg fikk også konfekt som ikke varte fullt så lenge. Erik har bestandig fått julegave fra hundene, så det er ikke bare jeg som har vært heldig. Og hundene får også hver sin gave under juletreet. Helst noe godt å spise som varer lenge {#smileys123.tonqueout}

Denne gangen fikk jeg en liten snømann designet av kunstner og skulptør, Jim Shore fra USA. Figuren er laget av harpiks og er håndmalt. Denne snømannen skal få feire jul sammen med oss i minst hundre år Hjerte

Torsdag 27.desember

Romjulsdrøm

En skulle vøri fire år i romjul`n
og kjint ei jinte som var nesten fem,
og begge skulle kledd seg ut med masker
og kømmi julbokk tel et bæssmorhem.

Og klokka skulle vara midt på dagen
og vægen skulle vara lett å gå,
og æille bikkjer skulle vara inne
og æille biler skulle bære stå.

Og viss ein møtte onger etter væga
som gjorde nar og ville vara med,
så sku en hatt en bror i femte klassen
som rødde væg så folk fekk gå i fred.

Og bæssmorhuset skulle mæsson såvå
og bak gardina skulle ingen sjå
før vi fekk stiltre øss på tå i gangen
og feste maska før vi banke på.

Så sku vi klampe inn på høge hæler
og kvinke julbokkmål: «Godkvell, godkvell.»
Og djupt i stolen sku a bæssmor svara:
Så kom det julbokk åt en stakkar lell!»

En skulle vøri fire år i romjul`n
da julelysa brente dagen lang
da væla var et hus med fire vegger,
og saligheta var et bessmorfang.

Alf Prøysen

2.juledag, onsdag 26.desember


Når det er jul, så må vi spise riskrem. Siden all julegrøten forsvant før jul, måtte jeg ty til en pakke med ferdiglaget grøt. 

Jeg brukte

1 pk ferdig risengrøt (1 porsjons pakke)
2,5 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
50 gram revet marsipan
50 gram hakkede mandler
2 dl ferdig kirsebærkompott
1 pk ferdig bringebærsaus

Pisk kremfløten stiv. Bland inn vaniljesukker og risengrynsgrøten, og bland til riskrem. Legg riskremen i porsjonsglass. Riv marsipanen på et rivjern og hakk mandlene, dette drysses over riskremen. Topp med en skje kirsebærkompott og/eller bringebærsaus.

Og det smakte kjempegodt {#smileys123.tonqueout}

Første juledag, tirsdag 25.desember

Julefred i ingenmannsland

Juletid i 1914. Den første verdenskrigen var i gang, og tyske og britiske soldater har ligget i måneder og skutt på hverandre fra skyttergravene. Men så skjedde noe helt spesielt: Soldatene begynte å rope hilsener og synge julesanger til hverandre, og noen torde også å bevege seg inn i ingenmannsland.

Da våpenhvilen var avtalt, strømmet tyske, franske og britiske soldater ut i ingenmannsland mellom skyttergravene: “Hvilket syn; små grupper av tyskere og briter sto og snakket langs omtrent hele fronten!

I mørket kunne vi høre latter og se blussende fyrstikker. Der de ikke kunne snakke sammen, gjorde de seg forstått med tegn og fakter. Alle så ut som om de kom godt ut av det med hverandre. Her sto vi og snakket og lo med menn som vi bare få timer før hadde ønsket å drepe,” skrev en britisk korporal.

Det ble utvekslet gaver i form av feltrasjoner, sigaretter, alkohol og sjokolade, og soldatene byttet på å synge vemodige sanger om hjemlandet. De mest foretaksomme gikk straks i gang med å handle til seg ettertraktede suvenirer som beltespenner og knapper.

Soldatene på begge sider oppdaget at fienden var unge menn med samme interesser, håp og drømmer som de selv. Både menige og offiserer ble enige om at krigen skyldtes løgn og propaganda fra generaler og politikere.

Selv om de risikerte å få alvorlige problemer, deltok også offiserene fra begge sider i julefreden. “Hva skulle vi ellers gjøre? Skyte?” spurte en engelsk offiser senere. “Vi kunne ikke skyte ubevæpnede menn, og vi kunne ikke la dem komme ned i skyttergravene våre.

Det eneste fornuftige å gjøre var å møte dem på halvveien. Riktignok havnet vi i trøbbel da vi gjorde det, men det er vanskelig å se hva vi ellers skulle ha gjort.”

I romjulen fortsatte de vennskapelige møtene i ingenmannsland. Mange kom på så god fot med fiendens soldater at de utvekslet adresser og avtalte å brevveksle med og besøke hverandre når krigen var slutt.

I ånden av vennlig konkurranse og godmodig erting, gjorde de menige soldatene flere steder langs fronten avtaler om å avgjøre krigen med fotballkamper.

Frosten hadde satt inn, og dermed var den gjørmete bakken i ingenmannsland blitt så hard at den kunne brukes som bane. Hjelmer ble lagt ut som målstenger, og baller ble laget av strømper eller luer fylt med høy eller stoffbiter. Enkelte soldater hadde til og med ordentlige fotballer med seg.

En tysk offiser skriver følgende om en av kampene i dagboken sin: “Britene hadde med seg en ordentlig fotball fra skyttergraven sin, og snart var en livlig kamp i gang. Det var helt vidunderlig, men også veldig merkelig.

De britiske offiserene hadde det på samme måte. Slik klarte julen, kjærlighetens fest, å gjøre dødsfiender til venner for en stund. Jeg fortalte dem at vi heller ikke ønsket å skyte andre juledag.

De var enige. Om kvelden spurte de britiske offiserene om vi kunne spille en større fotballkamp dagen etter.”

En del fotballkamper ble forhindret av offiserer som syntes det var å gå for langt i den vennskapelige omgangen med fienden, og offisielt fant kampene aldri sted. Den tyske krigssensuren tillot ingen beretninger om julefred og fotball, i britiske og franske aviser ble det som foregikk tonet ned.

Julaften, mandag 24.desember

Ønsker alle som er innom hjemmesiden en trivelig julekveld HjerteHjerteHjerte

Les denne koselige JULEFORTELLING av Jo Tenfjord Hjerte

 

Luke nr 24

Å, hvilke store gaver

Å, hvilke store gaver 
fikk Du, da konger kom. 
De fulgte ledestjernen 
og åpnet sine kister 
i stallens fattigdom.

Gull, røkelse og myrra, 
brakt med fra fjerne land, 
der barn idag må lide 
og leve uten fremtid 
i slum og ørkensand.

De fattige på jorden, 
de små, er uten tall. 
Hvem ser Guds ledestjerne? 
Hvem åpner sine kister 
for barn i slum og stall?

Du, Barn, som lå i krybben, 
vil dele verdens nød. 
Hvem følger ledestjernen? 
Hvem åpner sine kister 
i lys av Stjernens glød?

Svein Ellingsen