Fant dette på nettet, mange kloke ord her:

"Min bestevenninne og jeg satt på cafè, og skravlet om løst og fast. Mens jeg tok medisinene mine, så venninnen min alvorlig på meg. Samtalen stoppet opp.
Ut fra ingenting, sa hun: Hvordan føles det å være syk?».
Jeg ble overrasket, både over spørsmålet hennes og det faktum at jeg trodde hun visste alt om sykdommen min. Vi hadde kjent hverandre i en årrekke, hun hadde vært med til legen og vi hadde bodd sammen. Hva mer ville hun vite?
Jeg bablet i vei om medisiner og smerter. Hun gransket meg nysgjerrig, men fortsatt ikke tilfredsstilt. «Men hvordan føles det å være syk, egentlig?»
Forvirret prøvde jeg å finne tilbake fatningen. Jeg lette etter de riktige ordene. Hvordan skulle jeg svare på et slikt spørsmål? Jeg kunne selvfølgelig vitse og le det bort, slik jeg pleide, og bringe samtalen over på noe annet. Men om jeg ikke kunne forklare det for henne, hvem skulle jeg da kunne forklare det til?

I det øyeblikket ble skje-teorien født.
Jeg samlet sammen hver skje som lå på bordet vårt. Jeg rasket deretter med meg skjeene som lå på bordene ved siden av. Jeg så på henne, og sa: «OK. Du er syk». Hun så forvirret på meg.
Jeg ville at hun skulle holde i skjeene, slik at jeg kunne ta vekk en og en. Jeg ville demonstrere det tapet som kronisk syke mennesker ofte opplever. Jeg skulle hele tiden kontrollere hvor mange skjeer hun hadde. Akkurat som sykdom kontrollerer livet mitt, og ikke jeg.
Jeg forklarte henne at den største forskjellen i det å være frisk og syk, er at man må ta valg. Man må hele tiden ta hensyn til ting som friske ikke trenger tenke på. Friske mennesker er priviligerte i den forstand at de slipper å gjøre disse valgene. En gave mange tar for gitt.
Hun tok engasjert i mot skjeene jeg overrakte henne. Jeg ba henne telle dem. Jeg forklarte at en frisk person har en uutømmelig mengde skjeer. Men når man er syk, har man ikke lengre det. For å planlegge dagen, må man vite nøyaktig hvor mange skjeer man disponerer.
Hun talte 12 skjeer. Hun lo, og sa at hun ville ha flere. Hun så skuffet på meg da jeg sa: «Nei, ikke flere». Allerede nå kjente hun på noe jeg har følt i flere år. Jeg forklarte henne at det ikke fantes flere skjeer, og at hun hele tiden måtte være oppmerksom på hvor mange hun hadde i hånden. At hun måtte passe godt på dem, og aldri la noen gå til spille.
Jeg ba henne liste opp dagens oppgaver. Jeg forklarte henne at hver eneste ting hun valgte å gjøre, plikt eller moro, kostet henne en skje. «Jobb!» repliserte hun. Jeg korrigerte henne umiddelbart mens jeg nappet vekk en skje. «Nei. Du går ikke bare på jobb. Først må du vekke kroppen, du må gjøre helsemessige vurderinger, og du må våkne etter alt for få timers søvn. Du må spise, for uten mat kan du ikke ta medisinene dine. Og tar du ikke medisiner, kan du gi bort alle skjeene dine med en gang. Morgendagens inkludert». Jeg fjernet en skje til, og hun innså at hun ikke hadde fått på seg klærne enda. Dusjen kostet henne også en skje.
Jeg tror hun tok poenget mitt da hun bare satt igjen med 6 av de 12 skjeene, og fortsatt ikke var kommet seg på jobb. Jeg ba henne tenke nøye over valgene for resten av dagen, siden tapte skjeer aldri kan fås tilbake. Noen ganger kan man låne en skje fra morgendagens bukett, men prøv å forestille deg hvor tøff morgendagen blir med en skje i manko.
Jeg forklarte henne også hvordan en kroniker alltid bærer med seg tanker og bekymringer for morgendagen. Blir man sykere? Møter man noen ekstra utfordringer? Mange ting å tenke på. Man vil ikke ha for få skjeer, i tilfelle man plutselig skulle trenge dem. Slik er realiteten for en kroniker. Man må være forberedt på alt.
Vi gikk gjennom resten av dagen, og hun lærte at å hoppe over lunsjen kostet henne en skje. Og å vente på toget. Med kun èn skje igjen etter jobb, fikk hun enten velge å gjøre litt husarbeid eller noe morsomt. Ikke begge deler. Hun ble tvunget til å ta valg og tenke konsekvenser på en ny måte.
Til sist satt hun med tårer i øynene. «Hvordan klarer du dette? Må du tenke slik hver eneste dag?» Jeg forklarte henne at noen dager har jeg flere skjeer, andre dager har jeg færre. Uansett hvor mange jeg har, må jeg alltid ta hensyn. Jeg har lært meg å leve et liv med en reserveskje i lomma. Så er jeg alltid beredt.
Det vanskeligste jeg har måttet lære meg, er å begrense aktivitetene mine. Jeg hater følelsen av å være på sidelinjen og å måtte velge å være hjemme istedenfor å gjøre noe jeg har lyst til.
Jeg ville at hun skulle kjenne på frustrasjonen. At alt må planlegges for å ikke gå tom for skjeer. Det som er den største selvfølge for friske, er en strategikamp for mange kronikere. Det er her forskjellen mellom frisk og syk er så tydelig. Jeg savner friheten. Jeg skulle ønske jeg slapp å telle skjeer.
Da vi forlot cafèen, var hun oppriktig lei seg. Jeg ga henne en klem, og stakk til henne en skje jeg hadde gjemt i hånden. «Jeg er heldig! Jeg ser på dette som et privilegium. Jeg må tenke gjennom hver eneste ting jeg gjør. Vet du hvor mange skjeer friske mennesker kaster bort hver eneste dag? Jeg har ikke kapasitet til å kaste bort dyrebare skjeer. Men jeg valgte å bruke skjeen min på å være sammen med deg».

Uansett hvor mange skjeer du har til disposisjon
- nyt og vær glad for hver eneste èn 🙂

- lånte ord, men delte følelser og erfaringer

Ønsker deg en fin uke med mange skjeer. Bruk de fornuftig og etter behov ❤

Jeg går lange turer med bandittene hver eneste dag. Av og til så møter jeg på folk i kondomdress som jogger i vilden sky. Jeg har enda ikke sett at noen av de som jogger smiler når jeg møter de. Men de som går har tid til både å si hei og ikke minst så ser de mye lykkeligere ut enn de som springer.

Her kan du se hvorfor forskerne mener du bør gå:

Hjernen

Når du går fort, dannes det nye hjerneceller, og områdene i hjernen blir bedre til å kommunisere med hverandre. Går du ti kilometer i uken, får du bedre hukommelse og holder hjernen skarp på både kort og lang sikt. Du blir også mer kreativ, så neste gang du strever med en vanskelig oppgave på jobben, så ta deg en gåtur. En undersøkelse viste at testpersoner ble hele 60 prosent mer kreative mens de gikk, sammenlignet med når de satt. Det gjaldt uansett om de gikk inne eller ute.

Hjertet

Hjertet er den største vinneren hvis du innfører nye, regelmessige gåturer. Gange stimulerer kretsløpet og musklene, slik at både blodtrykket og kolesterolnivået faller, og hjertet blir så sterkt at du kan stå imot en rekke fryktede hjerte-kar-sykdommer.

Vekten

Du kan gå ned i vekt ved å gå. Kroppen forbrenner primært fett på grunn av det lave tempoet, og dermed tærer du på bilringene og ikke på karbohydratlagrene. Det gir en enorm slankefordel, for du slipper å bli ulvesulten og gå berserk i kjøleskapet når du kommer hjem. Du blir nemlig ikke på langt nær så sulten når kroppen forbrenner fett som når den må hente energi fra de sparsomme karbohydratlagrene. Blodsukkeret holder seg stabilt, og du unngår å ødelegge det hele i sukkerrus.

Psyken 

Forskning viser at gåturer er bra for psyken og faktisk kan beskytte mot depresjon. Hjernekjemien endrer seg nemlig når du går, slik at du blir gladere og bedre rustet til hverdagsutfordringene. Lyset og den friske luften har også vist seg å virke positivt på humøret: De som går flere ganger i uken, er generelt gladere enn andre.

Skjelettet

Risikoen for å få skjøre hofter går ned med opptil 40 prosent hvis du går jevnlig. Det er konklusjonen i en rapport som oppsummerer flere studier på området. Hvis du virkelig vil gjøre en innsats for skjelettet, anbefales det å legge litt innsats i det. Gå gjerne i kupert terreng. Spesielt når du går nedover, blir det sendt kraftige støt opp gjennom bena, og det har vist seg å stimulere kroppen til å bygge skjelettet sterkere.

Leddene

Når du går i stedet for å løpe, unngår du alle de belastende støtene opp gjennom kroppen som du får ved løping. Når du går, har du alltid én fot i bakken. Du slipper å sveve med begge bena i luften og lande hardt på underlaget, noe som belaster kroppen hardt.


Korte skjørter, lange bein, rompa går som en slipestein!

God spasertur 🙃

En lærer holdt en forelesning om stressmestring da han hevet et glass vann og spurte, «Hvor tungt er dette glasset med vann?»

Forskjellige svar ble foreslått av studentene, alt fra 50 g til 1 kg. Læreren svarte: «Den absolutte vekten spiller ingen rolle. Det kommer an på hvor lenge du prøver å holde det.»

«Hvis jeg holder det i et minutt, er det ikke noe problem. Hvis jeg holder det i en time, vil jeg verke godt i armen. Hvis jeg prøver å holde det hele dagen, blir du til slutt nødt til å ringe en ambulanse. Vekta er hele tiden den samme, men jo lenger jeg holder det dess tyngre blir det.»

Han fortsatte: «Og sånn er det også med stressmestring. Hvis vi bærer rundt på problemene våre hele tiden, så blir byrdene så tunge å bære at vi ikke vil makte de til slutt.  På samme måte som med vannglasset så må du sette fra deg problemene, klarne hodet og hvile iblant. Vi må lære å gi slipp på de utfordringene vi har, og ikke klamre oss fast ved de hele tiden.  Når du har fått hvile, kan du igjen fortsette med utfordringene.

Så, når du kommer hjem i kveld. Så legg tankene om alle dine problemer fra deg en stund. Ikke ta de med deg til sengs. Du kan plukke dem opp igjen i morgen. Uansett hvilke byrder du bærer på nå, så skriv dem ned eller snakk med en venn om dem. Det vil letne på trykket.»

Slapp av, plukk dem opp senere etter at du har hvilt. Livet er kort. Nyt det!»

Deretter ga han studentene noen tips til hvordan de kunne forholde seg til livet:

Aksepter at du noen dager er duen, og at du andre dager er statuen.
Sørg for at ordene dine alltid er myke og søte, bare i tilfelle du blir nødt til å svelge dem.
Kjør forsiktig. Det er ikke bare biler som kan tilbakekalles av produsenten.
Hvis du ikke kan være snill, så vær i hvert fall anstendig nok til å være vag.
Hvis du låner noen 100 kroner og aldri ser den personen igjen, så var det antagelig verdt det.
Det kan være at ditt eneste mål i livet er og rett og slett tjene som en advarsel for andre.
Kjøp aldri en bil du ikke greier å dytte.
Ingen bryr seg om du ikke kan danse. Bare reis deg og dans.
Bursdager er sunt. Jo flere du har, jo lengre lever du.
I verden er du bare noen, men for noen er du hele verden.
En virkelig lykkelig person er en som kan nyte naturen på veien når han må ta en omvei.

Livsfilosofi for moden alder

 

Er du klar over at den eneste gangen i våre liv at vi liker å bli gamle, er når vi er barn?

Når du er mindre enn 10 år gammel, er du så opptatt av å bli eldre at du tenker i brøk.

 

”Hvor gammel er du?”

Jeg er fire og et halvt år!

Du er aldri trettiseks og et halvt år.

Du er fire og et halvt – blir snart fem.

Det er nøkkelen.

 

Når du kommer inn i tenårene kan ingen holde deg tilbake. Du hopper til neste tall og kanskje helst et par i slengen om du kunne.

 

”Hvor gammel er du?”

”Jeg blir snaaart 16!”

Du kunne blitt 13, men hallo – du holder jo på å bli 16!

 

Og så den aller største dagen i vårt liv…

Du bliiir 20!

Til og med ordene høres ut som en høytidlig sermoni!

YESSS! JEG ER 20…

 

Men så ble du plutselig 30. Ufff!

Hva var det egentlig som hendte?

Det får deg til å høres ut som dårlig surmelk!
Den BLE sur; og vi var nødt til å tømme den ut.

Det er ikke noe moro lenger, du er bare en gammel ”surmelksring”.

Hva er galt?
Hva var det som skjedde?

 

Du BLE 20, du RUNDET 30, og plutselig NÆRMER du deg de 40… Wow!

Slå på bremsen, alt bare glir unna.

Før du vet ordet av det, NÅR du de 50 og alle drømmene bare forsvinner.

 

Men vent litt!!!

Du GREIER dét til de 60.

Det trodde du vel ikke!

 

Du BLE 20, RUNDET 30, NÆRMET DEG 40, NÅDDE 50 og GREIDE 60.

 

Du har bygget deg opp så stor fart at du REKKER 70!

Etter det er det en dag-for-dag sak;

Du RAKK i alle fall dagen i dag!

 

Du kreket deg til de 80 og hver dag er en fullendt syklus:

Du kreker deg til lunsj, kommer deg på do, og du rekker også sengen.

 

Men det ender ikke her.

Når du oppnår de 90, begynner du å tenke baklengs.

”Jeg var BARE 82 den gangen.”

 

Så plutselig skjer det noe rart.

Om du klarer deg til de 100, så blir du en liten unge igjen.

”Hurra! Jeg er 100 og et halvt år!”

Måtte dere alle oppleve et friskt 100 og et halvt år!!!Bildet er av min mormor på 102 og et halvt år og min sønn Erik på 15 måneder 😀

HVORDAN Å HOLDE SEG UNG

 

1. Kutt ut alle unødvendige tall.

Dette omfatter alder, vekt og høyde.

La legene bekymre seg over dem.

Det er derfor du betaler dem.

 

2. Behold bare muntre venner.

Grinebiterne bare drar deg ned.

 

3. Fortsett å lære noe nytt.

Lær mer om Pc, håndverk, hagestell eller hva som helst.

La aldri hjernen være inaktiv.

”En inaktiv hjerne er djevelens innholdssted.”

Og djevelens navn er Alzheimers.

 

4. Nyt de små og enkle gleder.

 

5. Le ofte, lenge og høyt.

Le helt til du gisper etter luft.

 

6. Tårene kan dryppe.

Men hold ut, sørg og gå videre.

Den eneste personen som er med deg hele livet, det er deg selv.

Vær LEVENDE mens du fortsatt er i live!!!

 

7. Omgi deg selv med det du selv liker,

enten det er familie, venner, kjæledyr, musikk, planter, hobbyer eller hva som helst.

Ditt hjem er ditt tilfluktssted.

 

8. Verdsett og ta vare på din helse:

Hvis den er bra, så bevar den.

Hvis den er ustabil, forbedre den.

Hvis den er hinsides av hva DU selv kan forbedre, innhent kyndig hjelp.

 

9. Gjør aldri noe som gir deg dårlig samvittighet.

Ta deg en tur på kjøpesenteret, til nabokommunen eller sågar til et annet land, men aldri dit hvor den dårlige samvittigheten bor og råder.

 

10. Benytt enhver sjanse til å fortelle andre at du er glad i dem.

 

OG HUSK ALLTID PÅ:

Livet måles ikke i antall åndedrag vi tar,

MEN i antall øyeblikk –

Som tar pusten i fra en.


Innseilinga til Bodø havn 13.juni 2008, klokka er 00.20.  
Det tar til og med pusten i fra en nordlending
🤩

Tenk deg…

At det er en bank som hver eneste morgen setter inn 86.400 kroner på kontoen din.
Men banken overfører ikke pengene til neste dag. Hver eneste natt blir alle pengene som du ikke brukte opp den dagen, slettet fra kontoen din.
Hva ville du gjort i et slikt tilfelle? Du ville selvsagt ha brukt opp alle pengene den dagen!

Hver og en av oss har virkelig en slik konto! Men det er ikke penger som blir satt inn på kontoen din. Navnet på denne kontoen er TID. Hver eneste dag blir du godskrevet med 86.400 sekunder. Hver eneste natt blir den tiden du har unnlatt å bruke fjernet. Ingenting blir overført til neste dag og du kan heller ikke bruke noe på forskudd. Hver eneste dag blir en ny konto opprettet for deg. Hver eneste natt blir det som er ubrukt fjernet. Hvis du unnlater å bruke dagens innskudd er du som må bære tapet.

Det er ingen vei tilbake. Du kan ikke overtrekke kontoen for i morgen!
Du må leve i nuet og bruke dagens innskudd. Invester tiden slik at du får det meste igjen i form av helse, glede og suksess. Tiden går. Gjør det beste ut av dagen i dag.

For å forstå verdien av ET ÅR, spør en student som strøk til eksamen!
For å forstå verdien av EN MÅNED, spør en mor som fødte et barn for tidlig.
For å forstå verdien av EN UKE spør redaktøren av en ukeavis.
For å forstå verdien av EN TIME spør de nyforelskede som venter på å møtes.
For å forstå verdien av ET MINUTT, spør han som kom for sent til flyet.
For å forstå verdien av ET SEKUND, spør en person som akkurat så vidt unngikk en ulykke på motorveien.
For å forstå verden av ET MILLISEKUND, spør han som kom på annen plass i en OL konkurranse.

Verdsett hvert eneste øyeblikk og verdsett det enda mer fordi du delte det med noen som betyr mye for deg, så mye at du delte tiden din med denne personen.


Og husk at tiden ikke venter på noen. Gårsdagen er historie. Morgendagen er et mysterium. Dagen i dag er en gave. Det er derfor den kalles for nuet.


Guri Malla og jeg på Røros. Noen plasser ser det ut som om tiden har stått stille i mange mange år 😎

Noe å tenke på …


En liten historie om grådighet

En dag tok faren til en rik og velstående familie sønnen med seg på en tur ut på landet med den hensikt å vise ham hvordan fattigfolk levde. De bodde noen dager på en gård hos en familie som måtte ansees for å være svært fattige.

På turen hjem spurte faren sønnen: ”Hvordan likte du turen?” ”Det var kjempeflott far.” ”Så du nå hvordan fattigfolk lever?” spurte faren. ”Og ja.” svarte sønnen. ”Så si meg, hva lærte du av denne turen?” spurte faren. Sønnen svarte da: ”Jeg så at vi har én hund, og de hadde fire. Vi har et badebasseng som rekker bort til midten av hagen vår, mens de hadde en endeløs elv. Vi har importerte små lanterner i hagen vår, mens de hadde en hel stjernehimmel om natten. Gårdsrommet foran huset vårt når frem til inngangsporten, mens deres strakte seg helt til horisonten. Vi har et lite stykke land å bo på, de hadde marker som strakte seg bortenfor synsranden. Vi har tjenere til å servere oss, mens de serverte andre. Vi må kjøpe maten vår, de høstet sin egen. Vi har høye murer rundt eiendommen vår for å beskytte oss, mens de hadde venner som beskytter dem.

Guttens far var helt målløs. Så la sønnen til: ”Takk far, fordi du viste meg hvor fattige vi er "

Skrevet av kiropraktor Jørgen Ask i Oslo:

"Hvordan fjerner du mørket fra et rom?

Svaret fremstår enkelt for de fleste. Du skrur på lyset. Men legg merke til noe veldig enkelt med dette svaret. Du fjerner ikke mørket, men du tilfører lysenergi. Du kan ikke fjerne mørket fra et rom, du kan bare skru på lysbryteren, og når du tilfører lys så forsvinner mørket automatisk. Dette fordi mørket og lyset ikke kan eksistere samtidig. Hvis du er ute og fryser, så fjerner du ikke kulden, du går inn for å øke varmeenergien i kroppen.

Selv om vi forstår dette konseptet for lysenergi og varme, så har de færreste av oss brukt dette konseptet for våre egne helsesituasjon. Prinsippet med å tilføre det vi VIL ha, istedenfor å ta bort det vi IKKE VIL ha, er det beste utgangspunkt for å få oss dit vi ønsker å være. Problemet er at de fleste mennesker bruker det meste av sitt liv på å ta bort, fjerne og unngå det de ikke vil ha, istedenfor å bruke all sin tid, energi og krefter på å skape mer av det de vil ha.

Hvorfor er dette så viktig? Jo fordi de fleste mennesker går til legen sin fordi de tror de har noe de ikke vil ha, noe de ønsker å kvitte seg med. Når du er syk, så er det som regel fordi kroppen din har mistet noe den trenger for å kunne kontrollere og tilpasse seg bedre, ikke fordi du må ta bort noe som ikke skal være der. Kroppen din er selvregulerende og født og designet til å ta vare på seg selv, men når stressnivået blir for stort av ulike årsaker, for korte eller lengre perioder, så kan den miste denne evnen.

Medisinsk baserte undersøkelser spesialiserer seg på diagnose og behandling av spesifikke sykdommer og symptomer. Men god helse bør dreie seg om mye mer enn å fjerne, ta bort og kvitte seg med sykdom og symptomer. God helse bør innebefatte at vi kontinuerlig stimulerer til å øke kroppens evne til å styre og ta bedre vare på seg selv. Det å være frisk dreier seg om å gi kroppens de beste forutsetninger for å kontrollere og beskytte seg selv. Da er god helse som regel også et naturlig resultat. Like naturlig som at mørke forsvinner når du skrur på en lysbryter.

Så hva bruker du det meste av din tid på. Ta bort og fjerne det du IKKE vil ha, eller gi kroppen MER av det den vil ha?

Det er ditt liv, ditt valg og din fremtid."

Moooor, jeg vil ha kos sier Rakel 🙃

På nettet kom jeg over en side som en coach som heter Øyvind Sandve har. I begynnelsen av januar la han ut en fasit for et bedre liv i 2013. Der står det mange kloke ord. Han ville gjerne at fasiten skulle deles videre og her er den:

1. Ta en 10-30 minutter spasertur hver dag. Og mens du går; smil! 
2. Sitt i stillhet i minst 10 minutter hver dag. 
3. Sov i 7 timer. 
4. Lev med de tre E-ene – Energi, entusiasme og empati. 
5. Lek mer.

6. Les flere bøker enn du gjorde året før. 
7. Ta deg tid til å praktisere meditasjon og yoga. 
8. Vær sammen med mennesker over 70 år og under 6 år. 
9. Drøm mer mens du er våken. 
10. Drikk rikelig med vann.

11. Prøv å få minst tre personer til å smile hver dag. 
12. Ikke kast bort energien din på sladder. 
13. Ikke ha negative tanker om ting du ikke kan kontrollere. 
14. Innse at livet er en skole, og at du er her for å lære. 
15. Smil og le mer.

16. Livet er for kort til å kaste bort tid på å hate noen. Ikke hat andre mennesker. 
17. Ikke ta deg selv så alvorlig. Ingen andre gjør det. 
18. Du trenger ikke å vinne hver eneste diskusjon. Bli enige om å være uenige. 
19. Ikke sammenlign ditt liv med andres. Du har ingen anelse om hvilke utfordringer de møter i sitt liv. 
20. Bare du er ansvarlig for din egen lykke.

21. Tilgi alle for alt. 
22. Hva andre folk tror og mener om deg, er ikke din sak. 
23. Uansett hvor god eller dårlig en situasjon er, så vil ting endre seg. Ingenting varer evig. 
24. Din jobb vil ikke ta vare på deg når du bli syk. De som bryr seg om deg vil. Bry deg om dem. 
25. Kvitt deg med alt som hverken er nyttig, vakkert eller gledelig.

26. Misunnelse er bortkastet tid. Du har allerede alt du trenger. 
27. Uansett hvordan du føler deg; stå opp, kle på deg og møt opp. 
28. Gi klemmer. 
29. Ikke overdriv. Kjenn dine egne grenser. 
30. Når du våkner i live i morgen, så vær takknemlig for det. På verdensbasis dør en million mennesker hver uke, og ingen vet når det er deres tur. Tenk etter hva du ville savne og gjøre dersom du mistet livet – gjør det og verdsett det!