Tirsdag 18.september

I dag ble bandittene og jeg invitert med på tur langs strendene på nordsiden av Bodøbyen. Målet for turen var den lille toppen Geitnakken som ligger 80 moh i Austvika. Vi parkerte på Løp og det var 12 varmegrader og stor sol. Det var nesten som en sommerdag. Stian på snart 8 år gikk med Guri og Ronja på 10 år gikk med Rakel, så jeg kunne vifte med armene på hele turen. Det ble mye hopp og sprett på bandittene og jeg kan love at de sov godt da vi kom hjem i kveld Hjerte

Her er den første stranda vi kom til etter stranda i Løpsvika Kul

En liten fotopause før vi nådde toppen av Geitnakken Smiler stort

En liten stopp på en av de fine strendene på veien hjem igjen.
Dette er stranda i Austvika {#smileys123.tonqueout}

Lørdag 15.september

Denne uken har gått alt for fort i mine øyne. Jeg fikk besøk av gode venner fra Nederland, Tineke og Henk, og da får man ikke mye tid til å sitte ned foran pc'n. Det har blitt mange gode måltider, gode samtaler og litt tur i nærområdet med den lille banditten. Erik fikk låne Guri Malla sånn at det ble litt bedre plass for oss i sofakroken.

I morgen blir det fårikål til middag. Den er jo kåret til Norges nasjonalrett. Historien sier, men det er slett ikke bevist, at denne enkle retten har sitt opphav fra det danske kjøkken, og at den først kom til borgerskapet i Kristiania på 1800-tallet da både skikker og språk var sterkt påvirket av dansk.  Den danske retten “And nedlagt i Hvitkål” er nevnt i Lærebog for Husholdningen av Hanna Winsnes. Ettersom det var lite and i Norge, var det naturlig å bytte den mot lammekjøtt.

Den eldste ordentlige fårikåloppskriften står i Fuldstendig Norsk Kogebog av Karen Dorothea Bang fra 1835, der gås er byttet til fårekjøtt og helt lik dagens fårikål. Mot 1900-tallet er “faar-i-kal” tatt i bruk i kokebøkene, men slett ikke vanlig fordi det var problemer med å skaffe kål. Fårikålen bredte seg til bygde-Norge i takt med at kål ble vanlig handelsvare. Det var først i 1930-åra at fårikålen satte sitt preg på det norske matkartet.

Uansett, så er fårikål en rett som lager seg selv mens vi er ute på tur i morgen. Det blir også garantert veldig godt. 

Bildet er fra gårdagens tur i Bodøsjøen. Rakel fant ut at vi måtte ta en liten pause på en av benkene ved sjøen {#smileys123.tonqueout}

Løvetanna på taket av det lille naustet nekter å gi opp sommeren Kul