Viktig å tenke på!

En dag da jeg var på butikken tok jeg med et termometer som jeg la i bilen. På den korte stunden jeg var inne i butikken, kom temperaturen opp i 38 varmegrader og da stod bilen i skyggen og ingen vinder var åpne. Jeg lot temperaturmåleren ligge i bilen og da jeg hentet den noen timer etterpå hadde den passert 50 VARMEGRADER!!! Dessverre så går ikke temperaturmåleren min høyere enn 50 grader, så hvor varmt det egentlig var vet jeg ikke.

Dessverre så får vi stadig vekk meldiger om at politiet må redde ut barn eller hunder som er innestengte i varme biler. Vi får også høre om hunder som blir kokt til døde. NÅ må jo folk begynne å forstå at hunden har det bedre hjemme enn i en varm bil. Trykk på bildet varmt i bilen, les og tenk! 🤨


Egentlig så skulle man hatt en sånn lapp klistret fast i bilvinduet
😉

Pulaski Veterinary Clinic i Baltimore har laget en ny tidskalender for hunder. Klikk på bildet så blir kalenderen større 🙂

I 2012 prøvde jeg ut et hjemmelaget flåttmiddel og i løpet av sommeren fant jeg bare to flått på hundene. En skoleklasse fra Sandnes var med i konkurransen Årets nyskjerrigper og fant ut at flått ikke liker sitron, hvitløk eller pors.

Oppskriften jeg prøvde mot flått er følgende:

1 liter vann, 1 sitron i skiver, 3 hvitløksfedd og 1 bunt fersk rosmarin. La det koke i 4-5 minutter, slå av platen og la det trekke til det er avkjølt. Sil av blandingen og hell over på en sprayflaske. Oppbevares i kjøleskapet. Spray på hunden(e) før hver tur. Du kan til og med spraye på deg selv 🤪

Bildet er fra sommeren 2009 da vi gikk gjennom hullet i Torghatten. Da vi kom tilbake på campingplassen krydde det av flått på hundene. Jeg plukket av ca 50 flått som ikke hadde fått festet seg. I dagene etterpå dukket det opp en og annen flått som hadde sugd seg fast.

Lov om hundehold ( hundeloven ) sier:


§ 6.
Sikring av hund ved båndtvang m.m.

I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.

Kommunen kan gi forskrift om at hunder skal holdes i bånd eller forsvarlig innestengt eller inngjerdet

a)

i og i tilknytning til boligområder og handleområder,

 

b)

i parker, på gravplasser, på og ved skoler, barnehager og anlegg for lek, idrett, sport eller rekreasjon,

 

c)

på og ved bestemt/angitte turstier, turveier, merkede skiløyper, leir-og rasteplasser,

 

d)

i bestemt angitte andre områder på land, i vann eller sjø som er allment benyttet som tur- og rekreasjonsområder,

 

e)

i hele eller deler av kommunen i bestemt angitt tidsrom når storfe, sau, geit eller hest normalt går ute, eller

 

f)

under ekstraordinære forhold som gjør båndtvang påkrevd for å beskytte viltet.

Båndtvang etter bokstav c og d kan ikke fastsettes i større grad enn nødvendig og slik at hensynet til de som ønsker å ferdes med løs hund også ivaretas i tilstrekkelig grad, både hva angår omfang og geografisk spredning. Ved fastsettelse av båndtvang etter bokstav e og f kan båndtvang bare innføres i de områder av kommunen hvor husdyr har rett til å beite og faktisk beiter, eller hvor vilt man ønsker å beskytte har sitt leveområde. Båndtvang fastsatt i medhold av bokstav f må opphøre straks forholdene tilsier det. Der beite, natur- og rekreasjonsområder berører flere kommuner, bør disse samordne sine forskrifter. Kommunens innføring av båndtvang etter bokstav f kan påklages til fylkesmannen.

Kommunen kan gi forskrift om at hunder ikke har adgang til barnehager, skolegårder eller gravplasser.

Halloen mor,
vi kan springe så mye vi orker i den store hagen vår

Påbudt å sikre dyr i bil

 

Det finnes en egen forskrift for transport av dyr i næringsøyemed, men lovverket sier lite konkret om frakt av private husdyr. Det betyr ikke at man slipper unna om man blir stoppet av politiet og hunden har fritt spillerom i kjørekupeen.

Dette ansvaret må den enkelte sjåfør ta, og man kan helt åpenbart bli straffet hvis man ser på lett på disse tingene.
Paragraf 3 i veitrafikkloven:
«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

 

Løse dyr i bilen utgjør en stor risiko. Hund på hattehyllen kan bli hund i bakhodet ved bremsing, sier veterinær Hege Dagestad.
Dyr kan også bety trøbbel for redningspersonellet i forbindelse med bilulykker.
Redde hunder kan forsvare en skadet bil og mennesker mot skumle ambulansepersonell. Dyret kan også komme seg fri og springe rundt i ulykkesområdet.

Det finnes i praksis to løsninger på forsvarlig sikring av dyr i bil.
Fordelen med en sele er at man kan ha hunden ved siden av seg når man kjører alene. Det er jo hyggelig, i hvert fall på langtur, sier veterinær Hege Dagestad ved Hadeland Dyreklinikk.

Men ikke alle hunder er like glad i å bli spent fast i bilsetet.
Det er enkelt å lære dem opp, men det spørs litt på hvordan hunden er fra før. Er den redd i bil er det nok kanskje best med bur. Urolige dyr som blir stresset er ofte tryggere i bur

Markedet er fullt av godkjente bur for transport av dyr, forteller Dagestad.
Det viktigste er at buret er stabilt. Det må kunne festes med bilbelte hvis det er et lite bur, og bak i bilen hvis det er et stort et. Det finnes også bur som er tilpassede til biltypen.

Det er ingen skam å kle på hunden

Norsk buhund og mittelspitz har jo en god og kraftig pels og behøver normalt sett ikke å ha på klær om vinteren. Når hundene har passert 9-10 år, så er de blitt gamle hunder og skal ha litt ekstra omsorg på ekstra kalde dager. Det er spesielt viktig å beskytte brystpartiet til de gamle hundene.

 

Når jeg skal på kjøreturer med hund om vinteren, så har jeg bestandig teppene til hundene innendørs sånn at de er både tørre og varme når jeg legger de i burene. Hvis hundene må sitte i kald bil i lengre tid, så kan det være greit med et varmt dekken.

 

Kuldekrem er supert å smøre under labbene når man skal ut en vinterdag. Spesielt hvis du skal ferdes på veier som er saltet. Selv om det bare er like under null grader i luften, så kan blandingen mellom salt, snø og vann være ned mot 20 kuldegrader. Det er ikke behagelig å ha mellom tærne. Husk også å klippe håret mellom tredeputene sånn at det ikke dannes isklumper. Det er også en fordel å ha korte klør på hunden. Dette vil hjelpe fremkommeligheten på glatt føre og forebygge skader. Husk å vaske labbene når man kommer inn igjen hvis du har vært på tur der veien er saltet.

 

Hvis hunden din står ute, er det viktig at den har et sted å søke ly. I tillegg burde stedet ha isolert grunn, sånn at de slipper å sitte rett ned på den kalde bakken. Til og med i hundeklubben fikk vi utdelt pledd som hundene kunne ligge på under fellesdekken.

 

Et år fikk jeg nesten hysterisk anfall da jeg så en korthåret terrier som stod bundet utenfor butikken da det var minus 20 kuldegrader. Det lille dyret løftet på labbene og skalv over hele kroppen. Jeg løsnet bandet og tok hunden innenfor jakken og gikk inn i den varme gangen på butikken. Flere stoppet opp og var sjokkert over at det gikk an å behandle en hund på den måten. Det var nesten lynsjestemning da eieren endelig dukket opp. Det ble sagt noen nord-norske gloser, tror ikke den eieren tør binde noen hund utenfor butikken flere ganger. Ikke er det tillatt heller og vi har jo lest om flere hunder som er blitt stjålet når de har stått alene.

 

En annen ting er at man aldri skal bruke metallhalsband på en hund om vinteren. Det er dyreplageri og utrolig tankeløst. Og så får jeg lyst til å gråte når jeg ser små hunder uten klær om vinteren. Små hunder klarer ikke å holde på varmen når det er kaldt. De har en større overflate i forhold til kroppsvekten enn større hunder. Det gjør at de taper mer varme. Det samme gjelder kortbeinte raser, de fryser lettere på magen. De hunderasene som har korthåret pels er det jo en selvfølge at man kler godt på om vinteren.

 

Her er et gammelt bilde av Pernille med en foret refleksvest, 
den har Guri Malla arvet 

Den tegningen beskriver dette med klipping av klør på en fin måte. Klikk på bildet så blir det litt større. 

Den første avbildningen man kjenner av en hund med ringlet hale stammer fra perioden år 3800 før Kristus, i den såkalte førdynastiske tiden i Egypt.Tesem framstilles helst med ringlet haleføring, men ikke alltid. I flere jaktscener er nemlig halen enten strukket ut (som under flukt) eller den henger rett ned.

Tesem – urmynden. Godt at de slapp å tenke på om de var bra nok for en premiering i utstillingsringen 🤩

I standarden til norsk buhund står det om halen:

Kraftig og høyt ansatt hale som bæres tett opprullet over overlinjen, ikke for meget til siden.

Norsk buhundklubb’s kommentar er at halen er buhundens adelsmerke og skal være høyt ansatt og bæres godt opprullet. Fane er ikke ønskelig.

Min første buhund Emma kunne godt slippe halen når hun kjedet seg. Hun syntes at hundeutstillinger var noe tull og mens vi ventet på å gå inn i ringen hang halen rett ned. Men jeg hadde mine triks. Jeg viste Emma et bur utenfor ringen og fortalte at der var det en pusekatt. Da vi gikk inn i ringen pekte jeg på buret som stod utenfor og sa at der er pus. Da ble halen like stram som om jeg skulle ha rullet den opp med ståltråd. Emma slapp å henge med halen så mange ganger, hun ble stilt ut på 10 hundeutstillinger.

Dette er en fin buhundkrøll 🙂

Hundeviskeren Cecar Millan er en person som både er elsket og hatet i hundeverden.
Cecar Millan var i Oslo Spektrum og jeg var så heldig at jeg ble invitert dit av min gode venninne Ann-Kristin
🤩


Det var et veldig fint show og jeg håper virkelig at det han sa kan trenge inn hos den vanlige hundeeier. Han har et fornuftig syn på hundehold og han er veldig opptatt av at hunder skal ha et lykkelig hundeliv.

Hans yndlingssitat er fra Mahatma Gandhi: “En nasjons storhet og fremgang kan bedømmes etter hvordan dyrene blir behandlet”.

Han sier også at hvis du setter en jøde, en muslim, en hinduist, en kristen og en buddhist sammen med en hund i midten vil samtalen dreie seg om hunden. Hvis du tar vekk hunden vil samtalen fort gå i retning religion, og da er man ute på dypt vann.
Hunden representerer håp
😀

Enda en gang, tusen takk for invitasjonen Ann-Kristin og tusen takk for at jeg fikk lov til å kline med Kiss-a 😀

Målet for all avl må være å oppdrette friske hunder som kan leve et langt og lykkelig liv 🙃

Hundus Idiotus (latin for hundehold) er en sykdom med langtrukkent sykdomsforløp.

Den kan ramme alle, uansett kjønn, alder eller tidligere samfunnsstatus. Studier tyder på at den i visse tilfeller er arvelig. Langtidsstudier har vist at få blir helt friske igjen.

Symptomer: Det første symptomet er et ofte skjult ønske om egen hund, ofte en hund med diffus bakgrunn. Når sykdommen har slått ut for alvor og den syke har kjøpt hund, kan han eller hun bli sett ute sent og tidlig, i all slags vær, snøstorm og haglvær, til og med, i beste sendetid på TV, vandrende omkring som en Zombie med sin firebente “venn”.

Et annet vanlig symptom er at den syke blir observert løpende omkring alene i skogen, med et tomt kobbel i hånden samt en ansiktsfarge som kan skifte fra høyrød til blåaktig, skrikende i vilden sky: “kooooooomme daaaaaaaa!” Erfaringen tilsier at man ikke bør prøve å få kontakt med den hysteriske hundeeieren, da dette er helt meningsløst i de tilfeller beskrevet ovenfor.

Ellers blir hundeeieren ofte sett stående i gatekryss og på fortau i samtale med andre hundeeiere, selv om de beviselig aldri har møtt hverandre eller blitt presentert for hverandre tidligere.

Presanger: På merkedager kjøper pasienten ofte gulrøtter og hamburgere i plast (som piper når man trykker på dem), pakker dem pent inn i lekkert innpakningspapir og gjemmer dem under stort hemmelighetskremmeri. Så, til for eksempel jul eller fødselsdager, tas pakken fram med stor høytidelighet for så og foræres en – naturligvis- ganske uforstående hund.

Endret sykdomsbilde: I et senere stadium endres sykdomsbildet til og blant annet å omfatte søvnproblemer samt en lettsindig omgang med penger. Tidlige morgener, fortrinnsvis lørdags- og søndagsmorgener, ses den overlessede bilen stappet med matpakker, ekstra kaffetermos, ryggsekker, små feltstoler, hundeteppe, hund(er), søvnige unger samt motstrebende livsledsager.
Etter et varierende antall timers bilkjøring, tilbringes dagen ofte på følgende måte (den vitenskapelige betegnelsen er plastofili):

Den syke sitter på den medbragte feltstolen i flere timer, intenst stirrende på lidelsesfeller som løper rundt på en firkantet bane. Deretter løper hundeeieren selv et par runder med hunden og får de kulørte plastbåndene, som den uttrykker stundom glede, stundom skuffelse over. Anslått verdi på plastbåndene er 10-15 øre. Anslåtte utgifter på en slik dag er 500-800 kr.

Andre symptomer: Den syke kan for eksempel ses løpende omkring i skog og mark med en lang snor mellom seg og hunden (noe som i og for seg virker sunnere enn å løpe rundt med et tomt kobbel). Hvis hunden nå og da stopper ved en pinne, kan hundeeieren vise stor glede og tilfredsstillelse.

Behandling: Når symptomene som er beskrevet ovenfor oppdages, er det ingen tvil om at sykdommen er langt fremskreden, og at behandling kan være nytteløst. Den beste muligheten for å kurere en person som er rammet av hundehold har man om man setter i gang med samtaleterapi straks de første varselsignalene viser seg.

Umyndiggjøring er ikke å anbefale, selv om det har vært vanlig fram til våre dager. Vitenskapelige undersøkelser har vist at hundeeierne selv ikke opplever sykdommen som spesielt plagsom. Siden de som regel er ganske glade og fornøyde, kan man med god samvittighet la dem holde på med sitt og betrakte dem som et pittoresk innslag i hverdagen.

Dr. psychol. Besse R Wisser.