Søndag 1.oktober

Ny måned, nye muligheter og enda et nytt deilig dikt skrevet av Hans Børli Hjerte

Hans Børlis dikt ”Louis Armstrong” fra samlingen ”Ved bålet” (1962) er av mange betraktet som hans aller beste. ”Mulig det”, kommenterte Børli, ”trolig det minst dårlige jeg har skrevet.”

Louis Armstrong ble behørig 100-års-feiret under Oslo jazzfestival i 2001. Big Chief Jazzband gjorde det på sin egen særegne måte sist med en minnekonsert i Stortorvets Gjestgiveri. ”Hadde det ikke vært for Louis, hadde vi aldri begynt å spille jazz!”

Journalist Stein Kagge (Aftenposten) hadde nylig gitt ut boka ”Jazzprofiler – fra Satchmo til Ola Kvernberg”. Her er Hans Børlis dikt tatt med, og Kagge lest det selv under konserten.

Der skulle du ha vøri, Hans. Det ville du ha likt !

4.august regnes som Louis Armstrongs fødselsdag, og fødselsåret var 1901. Selv hevdet han lenge at 4.juli (den amerikanske nasjonaldagen!) 1900 var rette tilkommelsesdag.

Den store jazz-legenden ante rett og slett ikke når han ble født, i likhet med mange andre negerbarn født i slummen i USA rundt århundreskiftet. 

Men en dåpsmelding i kirkeboken til den katolske Sacred Heart of Jesus Christ Church i New Orleans fastslår, svart på hvitt, at lille Louis Daniel ble født den 4.august 1901. Barnet beskrives som ”niger, illegitimus”.

Da Louis ble født, hadde faren allerede forlatt moren og slått seg sammen med en annen kvinne. Moren, 16 år gammel, forsørget sin lille famile så godt hun kunne – som prostituert.


Louis Armstrong

Gamle, milde Satchmo -
ansikt som hjulspor på sletten,
som muld og morild.

Sår på leppene.
Blod på munnstykket av messing. Alltid
raser solstormen
i dine lungers kløftede tre. Alltid
flyr en ravn på duevinger
fra din søndersungne strupe.

Nobody knows . . .

Ser du alle de hvite hendene, Satchmo?
De klapper.
Hender som slo, hender som hengte, hender
som splittet et mildt groende mørke
med hatets brennende kors.
Nå klapper de.
Og du spiller, gamle. Synger
Uncle Satchmo's Lullaby. Svetten pipler, brystet
hiver. En sol sitter fast
i trompetens skinnende svelg.
Som gråten i en strupe.

. . . the trouble I've seen.

Hvor ditt arrete smil gjør meg skamfull
over mitt eget stengte ansikt,
mitt knefall for skyggene. Jeg spør deg:
Hvor henter du kraften til
ditt opprør uten hat? Din
skinnende tone av lys
som gjennomstråler negernatta? Svar meg,
hvor stor sorg skal til . . .
hvor stor sorg skal til
for å nære en ren glede?

Og trompeten svarer
langt borte fra,
en røk av sølv:

- Mississippi . . .

Hans Børli

Torsdag 28.september

Vi klager ikke, men det er ganske så varmt her nord med stor sol og nordlys i bøtter og spann om natta. Tok et bilde av banditttene på morgenturen i dag. Helt blå himmel uten en eneste liten sky. Varme fønvinder fra sør-øst gjør at man lengter etter en aldri så liten vinterstorm. Men den kommer nok før eller siden. Nå er det bare å nyte hver eneste soldag Kul

Onsdag 27.september

I dag er det 9 år siden Ylva Young fikk sitt første og eneste valpekull. Og takket være Ylva, så ble Yessi Ylvadatter født og hun ble igjen mor til Devilicious Diva som igjen ble mamma til Junior. Og Junior er pappa til blant annet Rocky Made Romantic Hjerte

En rød tråd som tok en liten omvei til Amerika før den dukket opp igjen i Norge. Jeg er i alle fall utrolig glad for at Else Turner tok vare på den røde tråden Smiler stort

Her er en av Ylvas sønner, Pablo Picasso Kul

Se mer på siden YLVAS VALPER

 

Tirsdag 26.september

I juni i 2014 var jeg på hyttetur i Tromsø. Der fant jeg en te som var så god at jeg måtte fotografere pakken sånn at jeg kunne finne den igjen i butikken. Den var ikke å finne noen plasser og etter hvert så tenkte jeg ikke mer på den gode teen. Men så var jeg på jakt etter et bilde av en hund som var med på den hytteturen. Og da så jeg bildet med teen igjen. Jeg søkte på nettet og fant den hos et firma i Oslo. Jeg kjøpte flere pakker i fjor høst og nå har jeg bare noen t-poser igjen. Så da var det bare å søke opp firmaet og bestille enda flere pakker.

Og der leser jeg følgende: 

En unik blanding svart te med kakaobønner, beriket med vanilje og kokkosnøtt. En eksotisk og berikende smak som nytes når som helst på dagen!

«Brazilian Baía er en mild te med sødmen fra kokos, vanilje og kakaobønner. Den fyldige aromaen vekker referanser til hvite strender og eksotiske drinker i Brasils pulserende uteliv!»

Vi har kjøpt opp det siste tilgjengelige partiet av denne teen i Norge (…og trolig verden!), da denne blandingen ikke lenger produseres av Twinings.

Nå skal jeg lage meg ei kanne Brazilian Baia og nyte den med andakt. Men jeg bestilte så pass mange pakker at jeg skal klare meg minst et år framover. Etter det så får jeg se om jeg finner meg en ny favorittkosete Hjerte

Mandag 25.september

Jeg går lange turer med bandittene hver eneste dag. Av og til så møter jeg på folk i kondomdress som jogger i vilden sky. Jeg har enda ikke sett at noen av de som jogger smiler når jeg møter de. Men de som går har tid til både å si hei og ikke minst så ser de mye lykkeligere ut enn de som springer.

Her kan du se hvorfor forskerne mener du bør gå:

Hjernen

Når du går fort, dannes det nye hjerneceller, og områdene i hjernen blir bedre til å kommunisere med hverandre. Går du ti kilometer i uken, får du bedre hukommelse og holder hjernen skarp på både kort og lang sikt. Du blir også mer kreativ, så neste gang du strever med en vanskelig oppgave på jobben, så ta deg en gåtur. En undersøkelse viste at testpersoner ble hele 60 prosent mer kreative mens de gikk, sammenlignet med når de satt. Det gjaldt uansett om de gikk inne eller ute.

Hjertet

Hjertet er den største vinneren hvis du innfører nye, regelmessige gåturer. Gange stimulerer kretsløpet og musklene, slik at både blodtrykket og kolesterolnivået faller, og hjertet blir så sterkt at du kan stå imot en rekke fryktede hjerte-kar-sykdommer.

Vekten

Du kan gå ned i vekt ved å gå. Kroppen forbrenner primært fett på grunn av det lave tempoet, og dermed tærer du på bilringene og ikke på karbohydratlagrene. Det gir en enorm slankefordel, for du slipper å bli ulvesulten og gå berserk i kjøleskapet når du kommer hjem. Du blir nemlig ikke på langt nær så sulten når kroppen forbrenner fett som når den må hente energi fra de sparsomme karbohydratlagrene. Blodsukkeret holder seg stabilt, og du unngår å ødelegge det hele i sukkerrus.

Psyken

Forskning viser at gåturer er bra for psyken og faktisk kan beskytte mot depresjon. Hjernekjemien endrer seg nemlig når du går, slik at du blir gladere og bedre rustet til hverdagsutfordringene. Lyset og den friske luften har også vist seg å virke positivt på humøret: De som går flere ganger i uken, er generelt gladere enn andre.

Skjelettet

Risikoen for å få skjøre hofter går ned med opptil 40 prosent hvis du går jevnlig. Det er konklusjonen i en rapport som oppsummerer flere studier på området. Hvis du virkelig vil gjøre en innsats for skjelettet, anbefales det å legge litt innsats i det. Gå gjerne i kupert terreng. Spesielt når du går nedover, blir det sendt kraftige støt opp gjennom bena, og det har vist seg å stimulere kroppen til å bygge skjelettet sterkere.

Leddene

Når du går i stedet for å løpe, unngår du alle de belastende støtene opp gjennom kroppen som du får ved løping. Når du går, har du alltid én fot i bakken. Du slipper å sveve med begge bena i luften og lande hardt på underlaget, noe som belaster kroppen hardt.

 

Korte skjørter, lange bein, rompa går som en slipestein!
God spasertur Ha ha

Søndag 24.september

Guri Malla har bare ei søster og hun heter Hedda Hjerteknuser. Hun var skrekkelig søt da hun var en liten valp og det er hun fortsatt. Jeg var veldig usikker på hvem av de to jentene jeg skulle beholde i det valpekullet. Jeg har ikke angret på at jeg valgte Guri, men jeg hadde heller ikke angret på om jeg hadde beholdt Hedda. Og ikke hadde jeg angret et sekund om jeg tok en av brødrene heller. Det er plass til mange buhunder i hjertet mitt, men det er ikke plass til så mange i senga. 

I dag har vi vært på tur i 17 varmegrader og stor sol. Jeg tenkte jeg skulle ta et høstbilde av begge bandittene, men så klarte jeg å legge mobilen igjen hjemme.
Så her er et ferskt bilde av Hedda Hjerteknuser fra dagens tur i Farsund 
Hjerte

I dag har det vært utstilling en eller annen plass i Trøndelag og der var Guris valp Bobbo Made Brilliant på plass. Han fikk en kjempefin kritikk og fikk sitt andre cert og ble best i rasen. 

Forrige helg var det utstilling på Sortland og der deltok Guris valp Anya Made Amazing. Det var utstilling både på lørdag og søndag og Anya fikk cert begge dagene og ble beste tispe. Pappa Junior var også der og ble best i rasen begge dagene og på søndagen ble han også plassert i gruppen. 

Her er Bobbo med handler Maria Tønder i fint driv i ringen i dag. Det stod på kritikken at han hadde effektive bevegelser, det kan man jo se på bildet. Ellers så var han av utmerket type og hadde herlig gemytt, men alt det der vet jeg fra før av {#smileys123.tonqueout}

Fine sløyfer fikk han også Whow

Lørdag 23.september

Det er nesten sommer her nord. På dagens andre tur var det minst 16 varmegrader. Det er meldt stor sol resten av september, så da er det ingen unnskyldning for og ikke gå på tur i marka. Jeg stoppet på butikken på hjemveien og kjøpte en liter med sjokolademelk til meg selv. Bandittene fikk en diger gulrot på deling da vi kom inn døra. Selv spiste jeg noen kjeks og drakk et digert glass med sjokolademelk. Og så sovnet jeg sittende i sofakroken. Da jeg våknet opp var det blitt mørkt ute, jeg var stiv i nakken og det var to banditter som stirret på meg og lurte på hvor det  ble av kveldsmaten. Selv lurte jeg på hvor det ble av middagen Smiler
 stort

Bandittene fikk sin mat og en luftetur rundt kvartalet etterpå. Jeg laget middag da vi kom inn og så måtte de få smake på den også. Ja de har det grusomt disse hundene mine {#smileys123.tonqueout}

Fredag 22.september

Jeg har vært på reisefot noen dager uten mine egne hunder. Første natten fikk jeg selskap av to border terriere mens jeg sov. Jeg våknet av at den eldste som heter Kiss-a slengte seg ned som en melsekk på armen min. Jeg klarte å få henne vekk og da oppdaget jeg at den yngste som heter Fryd hadde krøllet seg sammen i halsgropen min. Jeg satte meg opp i sengen og slo på lyset for å se om det var flere hunder i senga. Men det var det ikke, så da tok jeg dette bildet med mobilen og la meg ned for å sove videre Ha ha

Etter ei natt på hotell uten hund i senga, så dro jeg på besøk til Tone og Emil som hadde hatt Pernilles kullbror Fido. De har fått en ny buhund i huset som heter Fidel. Han skulle omplasseres og stod annonsert på den svenske buhundsiden. Da jeg så det, så tok jeg kontakt med Tone og fortalte om han. Og nå måtte jeg selvsagt innom for å hilse på både hund og eiere. Fidel var en skikkelig godgutt og han fant ut at han måtte passe på meg om natta. Så i to netter var Tone og Emil uten hund i senga mens Fidel var min sengevarmer. Jeg prøvde å hive han ut av senga, men han var som et borrelås. Den andre natta klarte jeg å få han til å gå ned på gulvet. Men da jeg våknet om morgenen lå jeg klistret opp etter veggen mens Fidel hadde tatt hele senga. Jeg måtte jo ta et bilde av han der han lå for å fortelle eierne hvor god plass jeg hadde hatt om natten Vill

Jeg var innom Holmlia og der gikk jeg gjennom permen til Ylva Young. Det ble en mimrestund med gode minner og noen tårer. Den sorgen over de vi har mistet varer lenge Hjerte

Det tar nok noen dager før jeg blir sånn passe normal. Mine to banditter har sovet i senga til Erik mens jeg var borte og i natt har de planlagt å sove i min seng. Kofferten er kommet opp på loftet og akkurat nå kjennes det ut som om jeg ikke har lyst til å hente den ned igjen før til neste år {#smileys123.tonqueout}