Katalog over Norsk buhundklubbs hundeutstilling i Messehallen Kongsberg søndag den 27.september 1942. Det var 49 påmeldte buhunder. I tillegg ble det alltid skrevet dommerberetning. Imponerende med tanke på at Norge var i krig 

I avisa Nidaros mandag 12.november 1945 stod det følgende:

Landets største buhundutstilling avholdt i helga. Buhundutstillingen var en stor suksess.

Overveldende deltagelse, 130 hunder som deltok, gjorde stevnet til det største som har vært holdt.
Kvaliteten var varierende, og prosentvis var det ikke så mange 1.premier som før, men det skyldes at bedømmelsen var strengere enn tidligere; der er meningen å få kvaliteten blant vinnerne opp på et høyre plan.

Mor og sønn ble utstillingens beste hunder, et godt bevis på hvor rettferdig bedømmelsen er. Det var Geitfjellets Seira og sønn Flink.
Dommere var Johan Danelius, Oslo og Toralf Raanaas, Son.

En av hundene som ble utstilt var Svart tilhørende Martin Dånåli fra Oppdal.
Kritikken lød:
En passe stor, skinnende svart hannhund med et lite, men pent hvitt avtegn i brystet. Det er sjelden å se en svart hund av dens kvalitet. Den har vakkert hode og pene ører. Kraftig, kort kropp og pene ben. Halen er bra, men kunne ønskes fastere ringet. Pelsen er litt vel fyldig. 1.pr. AK, 4.pr. VK.

Fra dommerberetningen skrev Toralf Raanaas: Sort og blakk buhund bør premieres hver for seg, og der vil fra styrets side bli gjort alt for litt fortgang i dette. Disse farvers varianter er forskjellige i pels, hodeform og preg, så det er helt galt at de konkurrerer med hverandre.

Svart 474 født 1943. 1.premie i Trondheim 10.-11.november 1945.

Champion Gjallo reg.nr.2J i NKK.
Gjallo ble champion i 1948 🙂

Gammelt foto av et maleri som viser en gjetergutt sammen med buhunden sin og saueflokken 😋

Jeg kom over en gammel bok fra 1948 som heter Den store Hundebog. Under rasebeskrivelsene var det også bilde og beskrivelse av norsk buhunden. Jeg har aldri hørt rasen blitt omtalt som Norsk Schæferspids eller Smalehund før, men jeg var jo ikke født på den tiden 🤨

Det var spenning til siste slutt i konkurransen om Bamsestatuetten i 1972. Vinneren ble Caro tilhørende Jacob Sem Nilsen, Vormedal. Cara vant med 61 poeng og merittlisten så slik ut: BIS i Asker, BIR i Skien, BIG i Kristiansand, Gjøvik og Bergen og 2BIR i Oslo.
Caro er forøvrig farfar til min Søte Sara Snorredatter 😎

Den første boken som ble skrevet om norsk buhund ble skrevet i England! Kitty C. Heffer skrev i 1972 boken The Norwegian Buhund.
Dette er en veldig spesiell bok og på forsiden er det pålimt et foto av Ch. Fossfell Cora.

Verdens første bok om norsk buhund 😀

Ch. Fossfell Cora var etter Ch. Ryfjelds Snorre og Fossfeld Glenguard Larkspur. Født 30.12.1968

Zorro ble importert til England fra Sverige. Han var født 26.04.1976 og var etter N S UCh Curtis-Tater og Lo-Lo. Fargen ble registrert som grågul og han fikk mange varglette hunder etter seg.

Black av Gilde født 05.06.1979 etter Drengen av Gilde og Berte av Gilde. Black var den første svarte buhunden som ble eksportert til England 🤩

Leite-Gård's Kong Olav ble født 01.05.1984 etter Bonso og Gitte. Han ble også eksportert til England og fikk mange avkom der.

Bikka av Gilde ble født 23.04.1984 etter Jakob av Gilde og Kvende. Hun ble eksportert til England samtidig med Leite-Gård's Kong Olav og de hadde selskap av hverandre i karantenen.
Bikka og Olav fikk valper sammen og i 2007 ble det importert et barnebarn tilbake til Norge.

Tegningen er fra boken Hundene i farger av Olav A Roig som ble gitt ut i 1958 🙃